mim2p2
 
           
 
K4
       
           
                   
  veerP4                
stippag-s

Op huisnummer 105 ziet u de vroegere brouwerij van de familie Marres, genoemd Brouwerij De Valk, soms ook De Valkenbrouwerij. Een sprekende naam gezien de twee uitkijkende valken naast de poort van de brouwerij. In Maastricht lagen in de periode van 1641 tot 1959 13 bierbrouwerijen die in eigendom waren van de familie Marres. Via het kleine straatje aan uw rechterhand naast de Matthiaskerk, de Maastrichter Pastoorstraat, kunt u aan het eind hiervan de overblijfselen zien van de brouwerij.

  vlk01P4_5  
             
Vader Michaël Marres, zoon Clément Marres en waarschijnlijk de procuratiehouder
geschat rond 1890
vijfP4_5
 
stip4_5
U keert terug naar de Boschstraat en gaat rechtsaf. Aan uw linkerkant ziet u nr. 72-74. Hier was vroeger brouwerij Neven gevestigd.
               
010P4_5  

Brouwproces
Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt uit water, graan, hop en gist. Het brouwen van bier is gebaseerd op een oud en simpel principe. Er wordt een extract van natuurlijke suikers uit gemoute granen met behulp van heet water gemaakt. Een proces dat het nodige vakmanschap eist. Het brouwen van bier doorloopt de volgende stappen:

Mouten
Mouten is het verwerken van granen tot gedroogde, gekiemde korrels. De graansoort, vaak gerst, wordt in water geweekt om vervolgens in warme ruimte te ontkiemen. De vrijgekomen enzymen zetten het in de korrel aanwezige zetmeel om in suikers. Deze suikers zorgen ervoor dat bij de toevoeging van de gist er alcohol en koolzuurgas wordt gevormd. Als de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels verhit, hierdoor wordt het ontkiemen gestopt, en wat er overblijft is het mout. De mate van verhitten bepaald de kleur van de mout en uiteindelijk ook van het bier. Bovendien heeft de mout ook invloed op de smaak van het bier.

Maischen
De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. Dit gebeurd op verschillende temperaturen met tussenliggende rustperioden die bepalend zijn voor de smaak van het bier. In het beslag dat ontstaat, breekt het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. De heldere vloeistof die onstaan nadat er gefilterd is heet wort, de basis van het bier.

Koken
Vervolgens wordt in de brouwketel de wort gekookt, tijdens dit proces wordt ook de hop toegevoegd, het kenmerkende bittertje in het bier. Tevens wordt het bier voller en zwaarder omdat een deel van het water verdampt. Voor het vergisten koelt men het bier zo snel mogelijk om de kans op bacteriën te beperken.

Gisting
Vindt de gisting plaatsbij kamertemperatuur dan vindt er snelle gisting plaats. De gist drijft als het ware op het bier. Dit wordt hoge gisting of bovengistend bier genoemd. Bij een lage temperatuur (ongeveer 5°C) duurt de gisting langer en dan spreekt men van ondergistend bier.
Na het koelen wordt er gist en lucht toegevoegd, de suikers uit het wort worden omgezet in alchohol, koolzuurgas en smaakstoffen (hoofdgisting). Hierbij spreekt men van jong bier.

Lageren
De tweede gisting, het zogenaamde lageren, gebeurt in gesloten kuipen of eikenhouten vaten. Deze vaten bepalen in hoge mate de smaak en het karakter van het bier en de brouwerij.

     
020P4_5  
     
028P4_5  
     
Brouwkuipen en lagertonnen bij Brouwerij De Valk  
     
   
  vlk02P4_5
   
  nevenP4_5
   
  arnolP4_5
   
     
 

Een van de twee kenmerkende "poortwachters" van Brouwerij De Valk

 

 
     
  Het pand van de voormalige brouwerij Neven aan de Boschstraat. Let op de kenmerkende kleine ramen.  
     
       
    St. Arnoldus de patroonheilige van de brouwers.