mim2p2
 
       
 
kps
   
       
                   
  Het industriële verleden van Maastricht heeft zijn sporen in de stad achtergelaten. Op vele plekken is dat terug te vinden maar velen zijn niet bekend met de achtergronden hiervan. Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum in 2013 heeft KIVI regio Maastricht een stadswandeling aangeboden aan de VVV Maastricht. Deze wandeling belicht de achtergronden van het industrieel erfgoed met als titel:    
      cvrp2  mim2p2    
               
        Het is nog niet zo lang geleden dat Maastricht de bakermat was van de industriële revolutie in Nederland. Het was met name de familie Regout die de maakindustrie in Maastricht op de kaart zette. Deze maakindustrie bestond onder meer uit de productie van glas, aardewerk, porselein, wapens en papier.
Via de voormalige binnenhaven van Maastricht, nu het Bassin geheten, werden de grondstoffen aangevoerd en vonden de producten hun weg naar Holland. In het gedeelte tussen de Markt en het Bassin is nog veel terug te vinden van dit industrieel erfgoed dat niet verloren mag gaan.


   
               
pagS
txt4pS      
stippag-s
 
De wandeling is ongeveer 2,5 km lang. U start de wandeling vanaf het Dinghuis (S), waar het VVV kantoor Maastricht is gevestigd.
Onderweg is mogelijkheid om te pauzeren in de gezelligste haven van Maastricht, het Bassin. Hier zijn in de voormalige werfkelders diverse horecagelegenheden te vinden. Aan het eind van de wandeling kunt u nog een bezoek brengen aan het Museum De Historische Drukkerij (uitsluitend op zaterdag geopend 13-17u). De route is niet bewegwijzerd.  In de routebeschrijving krijgt u bij iedere bezienswaardigheid een korte uitleg, aangegeven met een cijfer, b.v. 1). Dit cijfer verwijst naar de routepunten op de kaart en indien nodig wordt wordt u met een internetlink de mogelijkheid geboden om verder te speuren naar de technische facetten van de onderwerpen. Vanaf de VVV gaat u rechtdoor de Grote Staat in. U neemt de eerste straat rechts, de Nieuwstraat.
 
   
  dingPS
 

Het Dinghuis was in het verleden in gebruik als gerechtsgebouw, gevangenis en uitkijkpost. Tegenwoordig is de VVV van Maastricht in het karakteristieke pand gevestigd. Het bevindt zich op de kruising van de Muntstraat, de Grote Staat, de Kleine Staat en de Jodenstraat.